Proč kokosovo-sójový vosk?

 

Do svíček EMIU používáme vlastní směs kokosovo-sójového vosku. Mnoho lidí se nás ptá, proč zrovna tato směs a v čem je výjimečná? Není lepší čistý 100% sójový vosk, který používá většina kvalitních výrobců? V tomto článku prozkoumáme důvody, proč jsme se rozhodli jít touto cestou - nepoužívat čistě sójový vosk a jaké to má výhody a nevýhody.

 

V prvé řadě je třeba zdůraznit, že jakýkoliv přírodní vosk je dobrou volbou pro výrobu svíček. Obchodníci často používají pro výrobu svíček parafín, ropný derivát, který je levný a pro svoji bělost i esteticky příjemnější na pohled. Nicméně je to jako kdybyste pálili ve svém obývacím pokoji petrolej – účel to plní, ale vaše plíce vám nepoděkují. O něco dražší, ale za to zdravější alternativa, jsou právě přírodní vosky, které se vyrábějí z přírodních a obnovitelných zdrojů jako je sója.

 

Pokud jde o výběr správného přírodního vosku pro vaše svíčky, existuje několik možností, z nichž každá má své vlastní výhody a specifické vlastnosti. V posledních letech si získal oblibu 100% čistý sójový vosk, a to převážně u ekologicky smýšlejících milovníků svíček. I my v EMIU jsme na začátku testovali svíčky na bázi čistě sójového vosku. Avšak vosk neměl pro nás ty vlastnosti, které jsme chtěli pro svíčky EMIU. A tak jsme došli k závěru, že nejlepší bude jít cestou blendu – vývoje vlastní směsi vosku, která splňuje všechny naše náročné požadavky a spojuje to nejlepší ze sójového a kokosového vosku. Naše výrobní tajemství si necháme pro sebe, ale zde jsou důvody, proč považujeme kokosovo-sójový vosk za lepší volbu než čistě sójový vosk pro výrobu vysoce kvalitních svíček do domácnosti.

 

Svíčka se rychleji rozvoní:

V angličtině je na to speciální výraz - Heat throw. Volně přeloženo jako "odpal vůně". Odpalem vůní se rozumí schopnost svíčky uvolňovat svou vůni do vzduchu. Čím lepší odpal, tím intenzivněji se vůně uvolňuje do vzduchu a rychleji provoní místnost. V porovnání s čistým sójovým voskem má kokosovo-sójový vosk tu vlastnost, že na sebe lépe váže vonné molekuly z esenciálních olejů a při hoření se vůně rychleji uvolňuje. Směs kokosového a sójového vosku tedy umožňuje svíčkám účinněji přenášet a rozptylovat vonné oleje do ovzduší, což vede k silnějšímu a déle trvajícímu prožitku z vůně.

 

Menší riziko tvorby tunelů ve svíčce:

Jednou z hlavních výhod kokosového a sójového vosku je lepší hořlavost. Svíčky vyrobené z této směsi mají tendenci rovnoměrně a konzistentně hořet, což snižuje riziko tunelování nebo nerovnoměrného tání. Kombinace kokosového a sójového vosku zvyšuje celkovou strukturální integritu svíčky, což vede k čistšímu a efektivnějšímu hoření.

 

Delší doba hoření:

Svíčky z kokosového vosku mají často delší dobu hoření než svíčky vyrobené pouze z čistě sójového vosku. Vlastnosti kokosového vosku přispívají k pomalejšímu hoření, takže svíčka vydrží déle. Tato delší doba hoření znamená, že si můžete užívat své oblíbené vůně po delší dobu, než bude nutné svíčku vyměnit, a tím ušetřit i nějaké ty korunky.

 

Bělejší vosk:

Svíčky vyrobené z kokosového vosku mají ve srovnání se svíčkami z čistého sójového vosku hladší, bělejší a přitažlivější vzhled. Směs vytváří krémovou strukturu, která dobře drží barvy a vůně. Také zajišťuje lepší přilnavost k nádobám, což vede k vizuálně přitažlivější a atraktivnější svíčce.

 

Větší přilnavost:

Ačkoliv se zdá, že kokosovo-sójový vosk je superman mezi vosky, přece jen se nehodí na vše. Naše vosková směs má jednu nevýhodu - vosk je měkký. Směs kokosového a sójového vosku je totiž měkčí než čistě sójový vosk a nehodí se pro výrobu litých svíček různých tvarů. Tato vlastnost se však hodí pro svíčky v skleněných nádobách – vosk lépe přilne ke stěnám nádoby a zamezí se vytváření „zpocených“ skvrn.